De Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) heeft de award gewonnen voor beste Green Deal van 2017. "De wijze waarop partijen in deze Green Deal gestalte geven aan de circulaire economie is een inspiratie voor alle organisaties die concrete stappen willen zetten richting verduurzaming", aldus de jury.

Op de foto: Joan Prummel van Rijkswaterstaat (RWS) nam de award namens de GDCI-projectgroep in ontvangst tijdens een feestelijke Green Deal-netwerkbijeenkomst in de Mariënhof in Amersfoort: "Dit is een erkenning en waardering voor het harde werken en het lef dat onze deelnemers hebben getoond."

De Green Deal Circulair Inkopen is een initiatief van MVO Nederland, NEVI, Rijkswaterstaat en PIANOo. Sinds mei 2013 zetten zij zich in om ondernemers en overheden te ondersteunen bij hun ambities op circulair inkopen. In de GDCI werkt een coalitie van ruim 40 bedrijven en organisaties samen om circulair inkopen van bedrijfskleding, kantoormeubilair, ICT-hardware en vele andere producten in de praktijk te realiseren. Met elkaar hebben zij bijna 80 circulaire inkooppilots opgestart.  

Circulair wordt mainstream

Doel van de Green Deal is om een breed draagvlak voor circulair inkopen te genereren. En daar zijn de deelnemers goed in geslaagd, vindt de jury:

"Sinds de ondertekening van de Green Deal in 2013 hebben partijen veel bereikt. Er is een brede samenwerking ontstaan tussen grote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Er is veel (van elkaar) geleerd. En, ondanks dat het inkopen van circulaire producten niet altijd eenvoudig is omdat toeleveranciers hier vaak nog niet op ingericht zijn, wisten de deelnemers de positieve energie te behouden. Samen vormen zij een brede coalitie die circulair inkopen onder de aandacht brengt."

"Daarnaast bleek dat circulaire principes in praktijk gebracht kunnen worden, en zelfs de potentie hebben om mainstream te worden. Bijna 80 inkooptrajecten zijn door de Green Deal-partijen gestart."

Lees meer over de reactie van de jury op GreenDeals.nl

Met de Green Deals wil de Rijksoverheid vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving stimuleren. 

Doe mee!

Ook aan de slag met circulair inkopen? Sluit je aan bij de Green Deal Circulair Inkopen. Kijk op gdci.nl, laat je inspireren door de GDCI-pilots, doorloop de Wegwijzer Circulair Inkopen en lees het e-magazine Meerwaarde: de oogst van 3 jaar Green Deal Circulair Inkopen